VALGFAG

Mariager Efterskole tilbyder en bred vifte af valgfag – lige fra Mad og kager til psykologi. Læs mere om de enkelte fag på denne side.

HÅNDVÆRK OG DESIGN

 • Mad og kager
 • Fashion design
 • Grafisk design
MUSIK & SANG

 • Sammenspil
 • Instrument
 • Lovsang
 • Kor
TEKNIK & MEDIE

 • Foto
 • Lys- og lydteknik

IDRÆT

 • Badminton
 • Fodbold (drenge og pige)
 • Floorball
 • Jumping fitness
 • Håndbold
 • Landevejscykling

 

 • Basketball
 • Bordtennis
 • Fitness (drenge og piger)
 • Kampsport/Kombatan
 • Løb

 

 

KROP OG PSYKE

 • Adventure (for piger)
 • Psykologi
 • Sund livstil

HÅNDVÆRK OG DESIGN

Vi opfatter kreativitet som et fantastisk udviklingsforløb fra ide til produkt. At udfolde sig kreativt kan til tider være grænseoverskridende, og en kreativ proces vil ofte betyde, at du lærer dig selv og dine kompetencer bedre at kende. På Mariager Efterskole vægter vi fællesskabet og processen omkring kreativiteten højt.

FASHION DESIGN

Dette er faget for dig, der ikke kan lade en nål ligge, når du ser den.

Du elsker at sidde og hygge sammen med dine venner, mens I nørkler med noget håndarbejde.

Vi skal primært sy og filte, men faget dækker over mange forskellige aktiviteter. Det kan være:

– syning af patchwork, tasker, brødkurve eller tøj – evt. afsluttende med et modeshow
– vådfiltning af tørklæder, skåle, smykker
– nålefiltning af billedrammer, figurer
– smykker af cykelslanger
– arbejde med billedoverføring på tøj.

Kort sagt et hyggefag for dig, der godt kan bruge et par timer i selskab med uld, stof og varm te.
Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: Pia Andresen

 

MAD OG KAGER

I madkundskab har vi fokus på godt samvær, madlavningsglæde, fantasi og dømmekraft og vi skal bla. eksperimentere med såvel kendte som ukendte madvarer, samt udvikle nye opskrifter og retter. Vi skal lave alt fra nemme danske hverdagsretter til lækre, men mere komplicerede, udenlandske desserter.
Summa summarum: Madkundskab er for dig, der har lyst til at afsætte 2 timer ugentligt til hyggeligt samvær omkring madlavning.
Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: Sofie Hansen

GRAFISK DESIGN

I madkundskab har vi fokus på godt samvær, madlavningsglæde, fantasi og dømmekraft og vi skal bla. eksperimentere med såvel kendte som ukendte madvarer, samt udvikle nye opskrifter og retter. Vi skal lave alt fra nemme danske hverdagsretter til lækre, men mere komplicerede, udenlandske desserter.
Summa summarum: Madkundskab er for dig, der har lyst til at afsætte 2 timer ugentligt til hyggeligt samvær omkring madlavning.
Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: Andreas Bendsen

MUSIK & SANG

Musik og sang er en sjælelig vejrtrækning, et følelsesmæssigt nervesystem, en oplevelse uafhængig af tid og rum. Et stykke musik kan bringe dig tilbage til fortidens minder og samtidig give dig inspiration til fremtidige veje. På Mariager Efterskole kommer vi hele vejen rundt om musikken; både det tekniske, emotionelle og det åndelige. Vi tager udgangspunkt i dig og din interesse for musik, og lader dig udvikle i den retning og det tempo, der passer til dig.

SAMMENSPIL

I faget Sammenspil får du mulighed for at spille og synge sammen med andre, der er på nogenlunde samme niveau som dig selv. Den bedste og sjoveste måde at blive en bedre musiker/sanger er ved at spille sammen med andre. Derfor skal vi i øvelokalet og arbejde med forskellige stemninger og forskellige genrer – med musik som gør dig glad, rører dig med melankoli eller giver dig masser af energi.

Du vil blive mere bevidst omkring dit eget instruments, din stemmes og andre instrumenters roller i musikken, og om hvilke elementer der er til rådighed for at lave god musik – som fx: klang, energi, arrangement, lyde, rytmer, pauser, melodi, kontraster, dynamik og harmonier.

I løbet af året vil vi sætte tid af til indblik i bl.a. akkordtyper, akkordsammenhænge, skalaer, former og rytmik. Formålet er at styrke den praktiske udførelse af musikken med et teoretisk grundlag. Gennem medvirken til arrangementer på skolen vil der vil være mulighed for at glæde andre med den musik, vi arbejder med. Det kan anbefales at kombinere dette fag med soloundervisning i det instrument, du ønsker at spille på, eller i sang hvis du er sanger.
Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: Peter Sandegaard

LOVSANG

Lovsang er for dig, som kan lide at spille på et instrument og/eller synge. Valgfaget lovsang er mere end blot et valgfag.

Det er for dig, som ønsker at lovsynge, ikke bare med gave og talent i musikkens kunst, men i den grad også gennem livsstil.

Lovsangsteamet har blandt andet det formål at stå for lovsang til vores tirsdagsmøder ”God & ME”, og derigennem sætte præg på det åndelige aspekt på skolen.

Valgfaget indeholder lovsangsøvelser og evaluering, samt undervisning i blandt andet performance, profetisk lovsang, sangskrivning, sætlister, livsstil og meget mere. Meningen med dette er at udruste dig til at kunne gøre en stor forskel i din kirke derhjemme. Det er ikke kun guitar, bas, klaver og trommer, der bruges i lovsang, men også alle andre instrumenter. Det anbefales, at du også vælger instrument- og/eller sangundervisning på øvet niveau.
Lektioner: 4 pr. uge
Undervisere: Glory Fuglsang Ku

KOR

Har du lyst til at synge sammen med andre, er valgfaget Kor lige noget for dig. Vi varmer op med fælles øvelser, så kroppen er varm og stemmen klar til at synge. Du behøver ikke at kunne læse noder eller have erfaring med at synge i kor. For at blive bedre til at synge sammen, arbejder vi bl.a. med rytmer, puls, klang og stemmetræning. Vi skal lære at lytte til hinanden og synge sammen i fællesskab. I koret deler vi drenge og piger op, så vi kan synge to- tre- og firstemmigt. Repertoiret er en blanding af alt fra den mere moderne up-tempo gospel til den nuværende pop genre. Du vil komme til at synge både på dansk og engelsk.
Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: Glory Fuglsang Ku

 

INSTRUMENT

Her vil der være mulighed for at lære at spille på nedenstående instrumenter. Både for nybegynderen og den øvede er det sundt at blive undervist for at komme videre på sit instrument. Derfor kan det kun anbefales at tage undervisning, hvis du har et ønske om at blive en bedre musiker. Da det er eneundervisning, vil der være mulighed for, at tage fat i lige præcis det, du synes, er sjovt, og på det niveau, hvor du befinder dig.
Så er du øvet og har lyst til at blive bedre, eller har du lyst til at komme i gang, så er muligheden her. Undervisningen er opdelt i 2 semestre og koster kr. 160,- pr. 40 min. Det er muligt at vælge undervisning i 40 min hver uge eller hver anden uge. Afregning med hjemmet sker før hvert semester. Undervisningen tæller 1⁄2 lektion pr. uge. Du kan kun tilmelde dig et helt semester.
BEMÆRK at der er et begrænset antal pladser.

INSTRUMENTER, DER VIL BLIVE UNDERVIST I:

– Bas
– Guitar
– Klaver
– Trommer
– Sang

TEKNIK & MEDIE

Budskaber kan fortælles på mange måder: blandt andet via ord, billeder og lyd. Medier af forskellige art er en fast del af vores hverdag og er i konstant udvikling, både når det kommer til virkemidler og platforme. Mariager Efterskole giver dig mulighed for at afprøve både de tekniske og de fortællermæssige elementer af Teknik & Medie.

FOTO

Ser du altid de gode motiver? Er du vild med de skæve vinkler? Eller vil du gerne vide, hvordan man tager de fede billeder? Så er valgfaget FOTO helt sikkert faget for dig! Vi vil dels lære om de basale teknikker bag “et godt billede”, hvor vi fokuserer på de forskellige virkemidler, man kan bruge. Derudover vil vi lære lidt om det tekniske i forhold til at bruge kameraet. Endelig skal vi arbejde med den digitale redigering af billederne, hvor der gemmer sig utallige muligheder. Helt centralt for faget vil dog være den praktiske del, hvorfor vi vil bruge den primære tid på at fotografere! Der skal derfor fotograferes ud fra forskellige “opgaver”, hvor teorien omsættes til praksis. Forløbet afsluttes med en udstilling på skolen, hvor vi fotograferer ud fra et tema, som vi beslutter i fællesskab. Det er en fordel, men ikke et krav, at have sit eget spejlreflekskamera. Faget er både for drenge og piger, og der er plads til nybegyndere samt øvede.
Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: David Nørholm

LYS- OG LYDTEKNIK

Har du et godt musikøre, og er du vild med teknik? Kunne du tænke dig at arbejde med lydteknik – evt. i din kirke? Så har du mulighed for at blive ført ind i lydteknikkens vidunderlige verden.

Teori:

Vi gennemgår grundbegreber i elektroakustikken: Hvad er lyd – lydtryk – frekvens – bølgelængde – refleksion – absorption – transmission – kabel- og stiktyper – mikrofontyper – trådløse systemer – equalizere – forstærkere – aktive og passive højttalere m.m.

Praktik:

Sammenkobling af lydudstyr, lodning af kabler, betjening af lydmixer og øvrige apparater. Træning sammen med sangere og musikere. Desuden lægges der vægt på kommunikation, samarbejde og ansvar.

Scenelys:

Vi får en hel dags undervisning i scenelys med Simon Jeppesen, hvor vi lærer om lampetyper, farvelære, betjening af lysmixer, sikkerhed osv.

Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: Knud Bendtsen

IDRÆT

Idrætshallen på Mariager Efterskole får næsten aldrig lov til at hvile sig. Vi opfatter motion og sport som en eneståede måde at styrke fællesskabet og et vigtigt fundament for en sund livsstil. Derfor har vi skabt de bedste rammer til sportslig udfoldelse med to indendørs baner, et moderne fitness lokale, klatre faciliteter og, ikke at glemme, har vi fantastiske udendørs områder omkring Mariagerfjord med skov og vand.

BADMINTON

Badminton er et fag, der henvender sig til dig, der kan lide at spille badminton. Dette er uanset, om du er øvet eller nybegynder. Badminton kommer til at handle om at spille og have det sjovt. Derfor vil det hovedsageligt kun komme til at indeholde opvarmning og spil. Der vil dog også være mulighed for lidt teknisk træning, i det omfang det ønskes.
Lektioner pr. uge i vinterhalvåret: 2, men tæller kun 1 lektion pr. uge.
Underviser: Andreas Bendsen

FLOORBALL (HOCKEY)

Du kender sikkert spillet, du har måske drønet af sted med en plastikstav i kampen om den hvide, hullede plastikbold. Du kender tempoet – højt. Du kender måske følelsen – sjovt. Du kender staven og du kender bolden – ja. Men kender du navnet på spillet? Det hedder Floorball.

Hvis du kan lide dette velkendte spil, så er faget Floorball noget for dig, uanset om du er dreng eller pige, nybegynder, eller har prøvet det før.

Vi vil arbejde med tekniske øvelser og taktisk forståelse af spillet, men vil også bruge en masse tid på at spille. Vi vil i løbet af året træne hen imod at kunne stille op til Nordjysk Mesterskab i floorball for efterskoler.
Lektioner: 2 pr. uge
Undervisere: Kristian Hansen

JUMPING FITNESS

Til Jumping Fitness træner vi de store muskelgrupper, udholdenhed og kondition. Det er et valgfag hvor der bliver grinet, hoppet og ikke mindst svedt! Jumping Fitness er Low Impact-træning, hvilket betyder at man sagtens kan være med trods fysiske skavanker. Undervisningen foregår i Mariagerhallens minihal.  Medbringe vand og et lille håndklæde. Der kan hoppes både i fitnesssko eller bare fødder. 

Lektioner 2 pr. uge 

Underviser: Maria Holm

HÅNDBOLD

Igennem flere år har det været populært blandt pigerne at have håndbold på ME. I takt med at de danske håndboldherrer nu også har vundet guld, forventer vi, at flere drenge vil opdage glæden ved at spille med den lille læderbold.

I faget Håndbold vil vi igennem legen med bolden udvikle færdigheder, som kan bruges i det færdige spil. Undervisningen vil altid starte med opvarmning, efterfulgt af teknisk træning og til sidst spil på to mål. Det er ikke nødvendigt at være håndboldekspert for at vælge faget, bare du har lyst til at blive en bedre håndboldspiller. Du vil også få indsigt i, hvad det vil sige at skulle tilrettelægge en træning med opvarmningsprogram, træning og udstrækning m.m. Går du med en drøm om at lære håndbold nærmere at kende, så er du velkommen til en god gang håndhold i hallen.
Lektioner pr. uge i vinterhalvåret: 2, men tæller kun for 1 pr. uge.
Underviser: Klaus Rasmussen

LANDEVEJSCYKLING

Cykelsporten er for dig, der ønsker at komme ud og se den flotte natur omkring Mariager, samtidig med at du får trænet dine ben godt og grundigt igennem. Vi kommer til at ramme de nordjyske landeveje som et mindre cykelfelt, hvor vi træner og øver teknikker med hinanden. Vi kommer til kæmpe om førstepladsen på de stejleste bakketoppe og samle på sprint til byskiltet.  

På valgholdet cykling kommer vi til at arbejde med træningsteknikker, gruppekørsel, skifteteknik, den stærke bakkebestigning, den sikre nedkørsel, enkeltstart og alle de andre tekniske elementer, sporten har at byde på. Derudover kommer vi også til at tage et kursus i grundlæggende vedligehold og reparation af vores cykler. 

Så hvis du ønsker at være med på et hold med stærkt sammenhold og sport midt i smuk natur så vælg cykling. 

NB: Medbring egen cykel 

Lektioner: 2 pr. uge i sommerhalvåret 

Underviser: Kristian Jakobsen

BASKETBALL

Valgfaget BASKETBALL henvender sig til dig, der er interesseret i at lære både de fundamentale elementer i spillet, men senere hen også de mere komplicerede strategier og øvelser. VI kommer til at arbejde med alt lige fra driblinger og skud til strategier og teamwork. En kerneværdi i basketball er attitude, og du vil komme til at lære at håndtere pressede situationer på banen sammen med dine kammerater. Programmet vil indeholde opvarmning, forskellige øvelser og spil. Er du nysgerrig efter at prøve noget nyt eller udvikle de evner du allerede har, samt at blive en god holdspiller, så er basketball noget for dig.
Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: Glory Fuglsang Ku

BORDTENNIS

Bordtennis er for dig som aldrig har rørt et bat eller dig som aldrig har tabt rundt om bordet. Valgfaget er både for dig som bare vil spille for sjov og for dig som er konkurrencemenneske og er klar på at svede! Vi skal træne teknik, slag, placering – spille single og double, pudse bat og slide bolde op. 

Lektioner: 2 pr. uge (vinterhalvår) 

Underviser: Matthias Jakobsen

FITNESS FOR DRENGE

Fitness for drenge foregår hovedsageligt i skolens fitnesscenter. Året igennem vil vi arbejde med styrke, udholdenhed og konditionstræning krydret med evt. cirkeltræning, løbeture og klatring. Det kan heller ikke udelukkes, at der blandes lidt spinning og ture på mountainbike eller på landevej ind. Samtidig skal vi eksperimentere med at bruge både vægttræningsmaskiner og egen krop. Der vil blive lagt vægt på selvtræning og fællestræning, men også med fokus på genoptræning, stabilitets- og skadesforebyggende træning.
Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: Matthias Jakobsen og Jonathan Nielsen 

FITNESS FOR PIGER

Til Fitness for piger arbejder vi med at stramme/tone forskellige muskelgrupper, så vi (forhåbentlig) får en mere fast figur.
Vi træner såvel styrke som udholdenhed – med eller uden redska­ber.

Undervisningen foregår i skolens fitnesslokale, så den kan varieres med brug af fitnessmaskiner og vægte, motionsdvd’er og mere aero­ biclignende serier.
Lektioner pr. uge i vinterhalvåret: 2, men tæller kun for 1 pr. uge
Underviser: Maria Holm

KAMPSPORT/KOMBATAN

Kombatan er en effektiv og meget alsidig form for kampsport der bygger på gammel filippinsk kampkunst, men som er blevet udviklet helt frem til i dag. Systemet er en blanding af træning med mache­ ter, stokke samt tilsvarende våbenløse selvforsvarsteknikker. Vå­ benløst eller ej så hænger alle teknikkerne sammen.
Kampsporten henvender sig både til drenge og piger, og er for dig, der søger en ny og spændende måde at dyrke motion på – en mulig­ hed for at udfordre dig selv både fysisk og motorisk.

Balance Selvtillid
Kropsbevidsthed Styrke
Motorik Hurtighed Fieksibilitet

Træningen vil altid blive startet med en god opvarmning, fx løb i skoven med træning undervejs eller cirkeltræning eller ligende. Efter opvarmningen vil der blive trænet forskellige kampteknikker, drils og øvelser. Træningen vil oftest blive afsluttet med forskellige styr­ ketræningsøvelser/cardiotræning

Lektioner: 2 pr. uge
Underviser: Carsten Rosenkilde Christensen

 

LØB

Find glæden ved at løbe – vælg LØB som valgfag!
Har du lyst til at få en bedre kondition og dermed et øget velvære? I valgfaget LØB vil du blive motiveret, inspireret og vejledt – og så er Mariagers skønne natur jo ikke helt dårlig til det formål.
Løb er en idrætsgren, som kan udøves hele året og når som helst. Du kan løbe alene eller sammen med andre – du kan løbe som naturnyder, motionsudøver eller som konkurrencedeltager. Du kan have en målsætning om at sætte rekorder – ikke mindst dine egne. Du kommer til at stifte bekendtskab med diverse redskaber, som kan hjælpe dig til at holde speeden og ligge på den rette puls, for at opnå størst forbrænding. Vi vil også arbejde med orienteringsløb som et alternativ til almindelig løb.
Såfremt lysten er til det, vil vi forsøge at komme ud til diverse løb dels i lokalmiljøet – dels i Jylland samt evt. deltage i en halvmaraton.
Lektioner: 1 pr. uge
Underviser: Camillla Kirk

ADVENTURE (FOR PIGER)

”Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert nok” – Pipi Langstrømpe.  

Vores kære, svenske, modige Pipis livsmotto er bl.a. noget af det, vi vil lade os inspirere af her på pigevalgfaget ADVENTURE.  Så spænd selen og hold godt fast for på dette valgfag er det kun fantasien, der sætter grænser.  

Valgfaget består af mange forskellige elementer, som spænder sig fra alt mellem girl-talks til overlevelse i Mariagers vilde natur.  

ADVENTURE er for alle piger, ligegyldig om du er en klatretøs, et B-menneske, en mester i Netflix-maratons eller den fødte vildmand. Det er for dig, der har lyst til eventyr, udfordringer, kreative udfoldelser, sammenhold og en anelse jord under neglene.  

Vi kommer bl.a. til at afprøve kræfter med basal overlevelse i naturen, havet, tømmerflåder, orienteringsløb og meget, meget mere. Derudover vil vi også have tid til girl-talk, hygge, fordybelse, relevante oplæg og masser af gode grin.  

Lektioner: 2 pr. uge (sommerhalvåret)  

Underviser: Kristine Vingaard Olesen

 

PSYKOLOGI

I valgfaget psykologi skal vi blive klogere på menneskets psyke generelt og vi kan ikke undgå også at blive lidt klogere på os selv. Vi skal snakke om følelser og tanker, hvad de består af og hvordan vi kan arbejde med og ikke mod dem. Vi skal arbejde med at forstå hvad grænser er, hvorfor de er vigtige og hvordan vi på en god måde kan sætte egne og respektere andres grænser. Vi skal arbejde med hvordan vi selv, sammen med Gud, kan tage styrepinden i vores liv og rette vores liv i den retning som vi gerne vil. Vi skal også arbejde med psykologiske grundteorier, læse empiriske studier og lave øvelser alene og i små grupper.  

Psykologi er for dig der er nysgerrig på mennesker – både dig selv og andre. For dig der gerne vil kende dig selv bedre og for dig der i forvejen går og roder med alt det der sker indeni.  

Lektioner: 2 pr. uge (vinterhalvår) 

Underviser: Psykologo Maria Iversen

 

SUND LIVSSTIL 

Hvis man ikke er vant til at spise rigtigt eller dyrke motion, kan det være svært at komme i gang. I dette fag skal eleverne være motiveret og indstillet på at blive udfordret inden for motion og kost, og de skal være villige til at arbejde på at ændre livsstil. Vi vil fokusere på personlige mål, og de vil blive udfordret i et mindre fællesskab, hvor alle er i samme båd, og hvor alle bakker hinanden op i at lykkes. 
Målet er at gå 10.000 skridt hver dag!  

Eleverne vil få undervisning i, hvordan de mentalt og fysisk skaber sig en sund livsstil, og hvordan dette fokus kan hjælpe dem til at få bedre livskvalitet og selvværd.  

De vil få personlig kostvejledning, og vi går i køkkenet for at lære at lave sunde snacks. De vil blive undervist i forbrænding, sammensætning af en sund kostplan og lære at tage gode valg, som kan være med til at udvikle dig.  

Lektioner: 2 pr. uge 

Underviser: Jeanette Mathiesen